1 Temmuz 2016 Cuma


Hamd bizleri Ramazan-ı Şerif’in son Cuma gününe erdiren Yüce Rabbimize
Salat ve selamlar rol modelimiz sevgili peygamberimize olsun.
Rabbim niyetlendiğimiz orucumuzu sağlıkla ve salih amellerle süsleyerek tamamlamayı ve  genel kabule göre Kadir gecesi olduğu düşünülen kutlu geceye ulaşmamızı nasip etsin.
Bugün Rabbimizin “Yarattıklarına  maddi ve manevi genişlik veren, verme kapasitesi sonsuz geniş olan, her şeyi kuşatan“ olduğunu ifade eden “El Vasi” Esma-ul Hüsna’sı var sırada J
Tıpkı “El Habir” ism-i şerifi gibi” El Vasi”  esması da “ El Aziz” ile hiçbir ayet-i kerime de bir araya gelmemiş. Ama  “El Aziz” isminin ana birleşenlerinden olan ve “El Alim” ve “El Hakim” isimleri ile birleşmiş.
Uzun yıllar süren kuran-i araştırmalarının sonucunda ulaştığı “ Aziz” bireyler olabilme formülünü bir kavram haritası şekline getirerek bizlerle paylaşan değerli dostum Prof. Dr. Ayşen Gürcan hocam  El Vasi ismini bu haritaya yerleştirme sebebini şöyle açıklar “ Vasi ismi, her şeyi kuşatan, imkanları sonsuz olup zenginliğini ve kudretini her yerde hissettiren anlamlarıyla Alim ve Hakim isimlerinin birer sonucu gibi kendini göstermektedir. Kavram haritasının sol üst köşesinin köprü değişkeni olan Vasi ismi ile şahsiyet sahibi olmada bize düşen rol göstericiliği ise; çevresine ilmi ve hikmetiyle sahip çıkan, tüm kimsesizlerin kimsesi olmaya gayret eden ve vasilik görevini ilmi ve karar yeteneği ile yerine getiren kişi olmayı öngörmesidir.”

Demek ki neymiş vasi olmadan “su gibi aziz “olamıyormuşuz!!!
Yüce Rabbimiz El Vasi  ism-i şerifini hayat rehberimizde 8 yerde kullanmış. Öğrendiğimde çok etkilendiğim bir bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum. Çok ilginç ama Vasi ismi  yalnız Medine de vahyedilen ayetlerde varmış.  Mekke de yaşadığı zulümler altında  daralan, bunalan  Müslümanlar Medine de genişliyor feraha eriyor ve iktidar oluyor  ya işte o zaman Yüce  Rabbimiz  genişletenin , darlıktan çıkartanın  kendisi olduğunun unutulmaması için “el Vasi” olduğunu hatırlatmış.

 Nasıl ki efendimiz ve dostları Mekke de  yoklukla Medine ‘de varlıkla sınandılar aslında her birimizin hayatının darlıkla sınandığı Mekke dönemleri  ferahladığımız rahata erdiğimiz ve kendimizi daha güçlü hissettiğimiz  Medine dönemleri oluyor.  Rabbim kendisini hem darlıkta hem de bollukta ananlardan ve Medine dönemlerimizde karşılaştığımız imtihan sorularının farkında olanlardan  olmamızı nasip etsin.
 Kuran-ı Kerimde El Vasi isminin geçtiği ayetleri dikkatlice okursak  bize  darlıktan kurtulmanın formüllerinin o ayetlerde sunulduğunu görürüz.  İşte bakara suresinin 261. Ayeti;
“Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, yedi başak veren ve her başakta yüz dane bulunan tohuma benzer. Allah dilediğine kat kat verir: zira Allah, (rahmetiyle) sınırsızdır ( El Vasi), her şeyi tarifsiz bilendir. ( El Alim)” Bu ayeti kerimeden anlıyoruz ki Allah kapasitesini kullananın kapasitesini arttırır. Sen elindeki bir tohumu ekersen karşılığında yedi yüz danen olur. Ama tohumu saklarsan bir tohuma baka baka ömür biter.
Peki Allah veren el için bu kadar büyük vaatte bulunurken niye kimi insanlara vermek çok zor geliyor?  Bu sorunun cevabı Bakara suresinin 286. Ayet-i Kerimesinde verilmiş;
“Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size cimriliği telkin eder. Allah ise size katından bir bağış ve daha fazlasını vaad eder. Allah (rahmet ve bağışıyla) sınırsızdır ( El Vasi) , her şeyi bilendir. ( el Alim)”  
Değer verdiğim bir İslam aliminin ifadesi ile “Tükenir korkusunun panzehiridir Vasi ismi”
 Yüce Rabbimiz Maide suresinin 54. Ayetinde ise biz aciz kullarına müthiş bir müjdede bulunur ve   alçak gönüllülük, infak edebilme becerisi , kınayanın kınamasından yılmama gibi meziyetleri talep edenlere vereceğini vaad eder.
“Siz ey iman edenler! İçinizden her kim dininden dönerse, iyi bilsin ki Allah zaman içerisinde onun yerine başka bir topluluk getirir; O onları sever, onlar da O'nu; mü'minlere karşı alçakgönüllü, kafirlere karşı onurlu davranırlar; Allah yolunda tüm çabalarını sergiler, kınayacak olanın da kınamasından korkmazlar: İşte bütün bu özellikler Allah'ın isteyene bahşetmeyi dilediği lutfudur. Zira Allah Vasi ve Alimdir”
Buradan şunu anlıyoruz. Vasi olan  yani sonsuz genişletme gücüne sahip Rabbimiz   biz dilersek   her alanda sahip olduğumuz kapasitemizi genişletir.   Tabii bunun için öncelikle sahip olduğumuz potansiyeli kullanmak  ve Efendimizin “iki günü denk olan ziyandadır”  hadis-i şerifini yaşam pusulası haline getirmemiz gerekir.
Yüce Rabbim sen “daraldım ya Rab, yardım et”  diyen kullarına yardım eden, onları feraha çıkartansın.  Bizlerinde içimize üflediğin ruhtan nasiplenerek “genişleten” olmamızı nasip eyle.  
Bulunduğu meclislerde sözü ve eylemi ile etrafındakileri daraltan, bunaltanlardan olmaktan sana sığınıyoruz.
 Sen bizleri darda kalmış insanların hayatına dokunanlardan, maddi ve manevi olarak genişletmeye çalışanlardan eyle.  
Vasi olan Rabbim sen  isminin tecellisi olarak her şeyi kuşatansın bize   de öncelikle ailemizi sonra da sorumluluk halkalarımızı genişleterek ümmeti kuşatanlardan eyle. Aynı zamanda sen bizleri kuşatırken kuşattıklarını daraltanlardan olmaktan muhafaza eyle.  
Kuşatmakla, karışmayı   karıştırmaktan sana sığınıyoruz.
 Yüce Rabbim bir Ramazan-ı Şerifin daha sonu yaklaştık. Biz biliyor ve iman ediyoruz ki Ramazan-ı şerifin son  Cuma gününe ve Kadir gecesine  ermiş olmamız senin lütfun sayesinedir. Bize sunduğun bu lütfu hakkı ile değerlendirmeyi, bugünü  ve gecesini  iyi ve güzel işler yapmak için kapasitemizi zorlayarak  geçirmemizi nasip et.
 “Ayy hocam heyecanlandım şimdi. Acaba neler yapsam da bugün kendimi aşsam?” diye düşünenler varsa işte birkaç öneri :)
·        * Hala evinde bir çocuk iftarı  vermediysen topla konu komşunun çocuğunu masanın başına, mutlu et çocukları.
·         *Mahallende mutlaka bir mülteci aile vardır. Çal kapılarını, gir içeri ve muhabbet et onlarla.
·        * Fitremi verdim, zekatımı ödedim deme , onlar boynunun borcuydu zaten. Sen  ektiğin bir dane karşılığında yediyüz dane alacağın sadaka tohumlarından ekmeye bak.
·         *Sağlarsa ananı- babanı- kayınvalideni – kayın pederini ara ya da ziyaret et. Unutma cennete transit bilet onların duaları ile kesiliyor J  
·         *Ulaşabileceğin bir yerde bir şehit ailesi varsa onları ziyaret et. Merhem olmaya çalış yanık yüreklere.
·         *Büyük bir ihtimalle ramazan başında başladığınız mukabelenin hatim duası vardır bugün. Söz ver kendine okuduklarını, dinlediklerini anlamak için ve hemen bu akşam bir meal hatmine niyet et.
·         *Camının önüne su dolu bir tas koy. Belki susamış bir kuş nasiplenir senin tastan, sen de onun yüzü suyu hürmetine cennette Kevser havuzuna yakın bir yere yerleşirsin J
·         *İhtiyaç sahibi bir dostunun yavrusuna bayramlık bir şeyler alıp hediye ediver bugün. Bir çocuğu bayram sabahı sevindireni mutlaka Allah da sevindirir.
·          *Evine bayram şekeri alırken bir kilo şeker de bir yolda gördüğün bir garibe vermek için al.

Sen niyet et ve dile Rabbinden.
Vasi olan Rabbimiz  benim aklıma gelmeyen onlarca güzel şeyi getirecektir senin aklına .
Yeter ki  “Kapasitelerimizi genişletenden” istenmeyi unutma.
Yüce Rabbim Cumamızı bereketli  eylesin.

Yüce Rabbim zihinlerimizi ve gönüllerimizi vahiy ile aydınlatsın. Vahyi kendine muhatap edinenlerden, dolayısıyla 365 günü  “KADİR” olanlardan olabilelim inşallah.   AMİN:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder