11 Haziran 2016 Cumartesi


Hamd dördüncü orucumuzun sahurunu nasip eden Rabbimize olsun. 
Yüce Mevla’m hepimize akşama varmayı ve sevdiklerimizle beraber iftar yapabilmeyi nasip etsin.
Yüce Rabbimiz yüreklerimizi dağlayan terör olaylarında kaybettiğimiz canlara “Rahmet” geride kalanlarına “Sabır” katillere ve destekleyicilerine “Kahhar” ismi ile tecelli etsin.
İki gündür Yüce Rabbimizin “El-Aziz” ismi ile ilgili paylaşımlarda bulunmuş ve bugün , bizlerin “Su Gibi Aziz olabilmek” için kullanabileceğimiz bir formülü açıklayacağımı söylemiştim . İşte o an geldi 
Dün de ifade ettiğim gibi Rabbimiz Aziz ismi şerifini Kuran-ı Kerimde 88 yerde kullanmış. Ve hiçbir ayetin sonunda Aziz ismi tek başına gelmemiş. Beraber kullandığı İsm-i Şerifleri anlayıp hayatımıza geçirmeye çalıştığımızda ben inanıyorum ki her birimiz Rabbimin izni ile “Su gibi Aziz” oluruz.

El- Aziz isminin beraber geldiği isimlerin en önemlisi El-Hakim ismi. “Hep hikmetle hükmeden, her hükmünde tam isabet kaydeden, her şeyi yerli yerince yaratıp, işini kusursuz yapan” manasına gelen Hakim ismi Aziz ismi ile tam 46 kere beraber kullanılmış.. Benim bundan anladığım şudur ; Eğer aziz bir kul olmak istiyorsak yaptığımız her işin yaratılış gayemize uygun bir “hikmetinin” olmasına ve bir konuda hüküm verirken en doğru karara ulaşmak için araştırmaya, düşünmeye azami derecede özen göstermeliyiz.
El Aziz isminin beraber geldiği bir diğer isim ise “Er Rahim “ . Hayat Rehberimizde Rabbimiz “ Daima merhamet eden, her işinde merhametli olan “ manasına gelen Er- Rahim ismini tam 13 kere “El- Aziz ismi ile beraber kullanarak bizler “ ey kulum sakın unutmayın “merhametli “olmadan “aziz” olamazsınız mesajını vermiş.
Rabbimiz Kuran-ı Kerim’de altı yerde El Aziz ismi ile “herşeyi bilen “ manasına gelen El Alim ismini bir arada kullanmış. Bu denklem de bize aziz bireyler olabilmek için hayat yolculuğumuzda taşıdığımız kimliklerin gerektirdiği bilgileri en üst düzeyinde bilmemiz gerektiğini gösteriyor.
Ei Aziz ismi ile altı yerde beraber gelmiş olan “El Kaviy “ ismi şerifi ise Rabbimizin “En güçlü, en kuvvetli, tam bir kudret sahibi, mutlak gâlip, her şeye gücü yeten” olduğunu ifade eder. Buradan anladığımız da şudur. Fiziksel , duygusal ve zihinsel gücümüz olmadan “Su gibi aziz” olamayız.
Yüce Rabbimizin ne kadar affedici olduğunu göstermek için kullandığı farklı farklı Esma-ül Hüsnaları var. Bunlardan El- Gaffar bir, El Gafur ise iki kere birleşmiş El Aziz ismi ile. Anlaşıldığı üzere affetmeyi bilmeden , affedici olmadan aziz bireyler olabilmemiz mümkün değilmiş. 
El- Aziz ismi ile üç yerde beraber geçen “El- Hamid” ismi ise bizlere hamd etme becerimizi geliştirmeden aziz olamayacağımızı gösteriyor.
“Karşılıksız veren ( hibe eden) , sonu gelmeyen bağışların sahibi “ manasına gelen “El-Vehhab” ismi ise bir kere bir araya gelmiş El Aziz ismi ile. Buradan şunu anlıyoruz ki zamanımızdan, paramızdan, enerjimizden hibe etmeden AZİZ olamayız.
“Mutlak iktidarın sahibi olan” manasına gelen El- Muktedir İsmi-i Şerifi de bir kere beraber anılmış El- Azizle . Allah-u Teala mutlak iktidarın sahibi olduğu için en değerli ve en şerefli olan. Buradan şunu öğreniyoruz ki sorumluluğumuz altında olan işlerde muktedir olmaya çalışmadan aziz olamayız .
Yüce Rabbimiz Aziz ismini dört yerde de Zü’ntikam vasfı ile beraber kullanmış. Ben intikam alma hakkına sahip tek varlığın yüce Rabbimiz olduğunu düşündüğüm için bu vasfı kendi Aziz kul olma yolculuğumun neresinde kullanabileceğimi bilmiyorum. Bir gün anlayınca anlatırım inşallah 
Değerli dostum Ayşen Gürcan Hanımefendinin yukarıda saydığım Esma-ül Hüsnalarla onların birleşkesi olan diğer isimleri inceledikten sonra yazdığı “ŞAHSİYET SAHİBİ OLMADA ESMA’NIN YOL GÖSTERİCİLİĞİ” başlıklı makalesini okuduktan sonra ben mesela El –Aziz ismi ile hiçbir arada gelmemiş ama Aziz isminin birleştiği “Hakim” ve “Rahim” isimlerinin ortak kesişeni olan “Tevvab” ismini kayle almadan da aziz bireyler olamayacağımız fark ettim.
Yüce Rabbim izin verirse yarından itibaren önce El Aziz ismi ile direk birleşen Esma-ül Hüsnaları ardından da ortak kesişen Esma-ül Hüsnaları anlatarak Rabbimizin bizlere dünya ve ahiret huzurumuz için sunduğu formülü açıklamaya devam edeceğim.
Rabbim bizleri yaptığı işin “hikmeti “üzerine düşünenlerden ve öğrenmek için emek verenlerden eylesin. Amin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder